Zastosowanie butli gazowych w gastronomii
Trudno wyobrazić sobie przygotowanie posiłków bez stałego dostępu do źródła gazu. Butla gazowa to wciąż najczęściej wybierane rozwiązanie w restauracjach i hotelach, gdzie codziennie przygotowuje się dziesiątki potraw. Choć na rynku dostępne są alternatywy zasilane energią elektryczną (na przykład płyty indukcyjne), butle gazowe w gastronomii nie bez powodu wciąż wiodą prym w branży gastro i hotelarskiej.
Branża HoReCa - gdzie stosować butle gazowe?
Kuchnie gazowe zapewniają ciągłość zasilania gazem w całej branży HoReCa - w restauracjach, hotelach, barach i firmach kateringowych. To urządzenia umożliwiające nieprzerwaną pracę nawet w nietypowych miejscach, na przykład w lokalach mobilnych (foodtruckach, grillach, rowerach gastronomicznych), na tarasach, łódkach i w ogródkach na świeżym powietrzu.
W obiektach gastronomicznych zastosowanie butli gazowych jest bardzo szerokie. Można nimi zasilać urządzenia, takie jak naleśnikarki, kuchenki, piecyki do pizzy, ale też sprzęt do przygotowania hot-dogów i kebabów. Gaz świetnie spełnia swoje zadanie w foodtruckach, ale też w piwowarniach, piekarniach i na eventach plenerowych.
Dlaczego akurat butle gazowe?
Gaz ma szerokie zastosowanie w kuchniach restauracyjnych ihotelowych. W gastronomii komfort pracy, bezpieczeństwo i wydajność mają ogromne znaczenie. Gaz płynny do napełniania butli pozwala na szybkie przygotowanie dań. To szczególnie ważne podczas imprez plenerowych i w cateringu, gdzie konieczne jest szybkie obsłużenie dużej liczby gości. Zastosowanie butli gazowej w tym przypadku jest jeszcze szersze. Gaz LPG pozwala na obsługęgrilla gazowego, ale też ogrzewanie namiotów.
Szczególne znaczenie w kuchniach restauracji i hoteli ma prostota utrzymania czystości podczas gotowania na gazie z wykorzystaniem palników. Gładkie żeliwne ruszty sprawiają, że resztki składników nie przylegają do ich powierzchni. Zabrudzenia nie przywierają do kuchenki gazowej i są łatwiejsze do usunięcia. Kuchenki gazowe dają też możliwość bardzo precyzyjnego regulowania rozmiaru płomienia, a tym samym czasu gotowania. Dzięki temu są wyjątkowo proste w obsłudze, a ryzyko przypalenia lub kipienia dania w naczyniu jest niewielkie.
Gazem w kuchni mogą być zasilane frytkownice, patelnie gastronomiczne czy piece konwekcyjne. To, co ważne w pracy związanej z gotowaniem, to też możliwość zasilenia małych palników gazowych niezbędnych w przygotowaniu pewnych potraw. To niezbędne na przykład przy przygotowaniu karmelizowanego cukru, creme brulee, topienia sera oraz przypiekania skórki w mięsach.
Butla z gazem - tania alternatywa dla zasilania prądem w restauracji
Gaz w butlach to najbardziej opłacalna cenowo alternatywa dla zasilania prądem. Wykorzystanie urządzeń na propan butan jest z reguły tańsze, niż korzystanie z energii elektrycznej (kuchnie elektryczne, indukcyjne). Butlę z gazem wykorzystuje się najczęściej w tych lokalach gastronomicznych, gdzie nie ma możliwości podłączenia się do sieci gazu ziemnego. Często urządzenia gazowe o podobnej wydajności wiążą się z mniejszym kosztem w momencie zakupu sprzętu i wyposażenia kuchni. Niższe są też koszty napraw w przypadku awarii takiego urządzenia.
Gaz do dużych i małych lokali gastronomicznych
Gastronomiczne kuchnie z zasilaniem gazowym to rozwiązanie nie tylko dla małych lokali, ale też dla dużych restauracji, pubów i barów. Konieczne jest jednak właściwe dobranie rozwiązania dla wielkości biznesu i liczby obsługiwanych gości. Niezbędny będzie odpowiedni sprzęt z optymalną liczbą palników i zapewnienie kuchni ciągłości dostaw gazu.
Jaką butlę wybrać do restauracji?
Twoja kuchni jest wyposażona w instalację gazową i chcesz skorzystać z dostawy gazu? Aby zapewnić naszym Klientom najlepiej dopasowaną ofertę, przygotowaliśmy butle z gazem propan-butan i butle z propanem do lokali gastronomicznych. Butle propan-butan możesz wykorzystać do gotowania potraw, z kolei propan sprawdzi się doskonale do ogrzania ogródka, tarasu (na przykład z pomocą parasoli grzejących).
W Nor-Gaz zajmujemy się usługami dostawy butli z gazem. Naszym Klientom z branży gastronomicznej dostarczamy butle o różnej pojemności. Oferujemy pojemność butli od 2 do 50 litrów. Dzięki temu możesz dostosować pojemność zamawianej butli do potrzeb Twojego lokalu. Jeżeli jesteś restauratorem, na pewno zależy Ci na ciągłości zasilania kuchni gazem. W restauracji i hotelu nie ma mowy o przerwach w wydawaniu dań. Rozwiązaniem może być większa pojemność butli lub podłączenie większej liczby butli do reduktora obsługującego kuchnię.
Chcesz zamówić transport butli z gazem do swojej restauracji lub innego obiektu gastronomicznego albo hotelowego? Zadzwoń do nas 884804954 lub 884804955 albo napisz e-mail norgaz@norgaz.pl. Wybierzemy najbardziej dogodny dla Ciebie termin i dostarczymy butlę pod wskazany adres.