Gazy dla gastronomii
Proponujemy najczęściej używane gazy wykorzystywane w gastronomii.
CO2 Dwutlenek węgla
zastosowanie do piwa oraz napojów gazowanych, stosowany również do chłodzenia i mrożenia żywności
N2 +CO2 Azot+CO2
Mieszanka piwna, często stosowana w wyszynku piwa składowanego w chłodni oraz do pakowania próżniowego.
N2 Azot
Idealnie sprawdza się do win musujących.
He Hel
Bezbarwny i bezwonny. Najczęściej stosowany w branży rozrywkowej do napełniania balonów.
C3H8 Propan
Bezbarwny i bezwonny, cięższy od powietrza, nierozpuszczalny w wodzie. Najpopularniejszy gaz grzewczy stosowany w gospodarstwach domowych oraz jako paliwo w kuchenkach gazowych lub w samochodach z silnikami spalinowymi. Źródło zasilania urządzeń grzewczych, urządzeń do gastronomii, palników dekarskich, w maszynach drogowych. Propan cechuje się wyższą temperaturą spalania niż mieszanina propan-butan. Sprawdzi się również lepiej w urządzeniach, gdzie pobór gazu jest duży, np. nagrzewnice lub palniki.
C3H8 +C4H10 Propan Butan
Wykorzystywany do ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych lub jako źródło zasilania kuchenek bądź piecyków gazowych. Propan butan posiada również większą wartość opałową niż czysty Propan jednak uzyskany dzięki niemu płomień nie osiągnie tak wysokiej temperatury. Do zastosowania do napędu wózka widłowego, w przemyśle spożywczym, budownictwie, pracach drogowych, obróbce cieplnej metali czy jako paliwo dla pojazdów.
Gazy dla przemysłu spożywczego stosuje się jako dodatek do żywności i napojów. W Norgaz przygotowaliśmy ofertę gazów i mieszanin gazów dla gastronomii, wszystkich spełniających wszelkie normy i wymagania jakościowe. Masz pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z naszymi ekspertami - doradzimy, jak dobrać gaz do Twoich potrzeb.
Gazy dla przemysłu spożywczego
Gazy spożywcze wykorzystywane są w hotelach, restauracjach, pubach, ale też w przemyśle do produkcji napojów gazowanych i piwa. W domu możesz wykorzystać gaz do nabijania butli - w ten sposób sam wyprodukujesz sobie wodę gazowaną.
Dwutlenek węgla CO2 to najbardziej popularny gaz, który ma zastosowanie w produkcji napojów. Wykorzystywany do saturacji, jest rozpuszczany w piwach i napojach gazowanych, aby dodać do trunków bąbelki i efekt musujący. Jak przebiega proces gazowania? CO2 dodaje się do napoju w saturatorze. Dwutlenek węgla miesza się z wodą pod ciśnieniem. Po tym procesie można dodać do niego dodatkowe składniki, słodziki i inne substancje, aby uzyskać ostateczny produkt. Dwutlenek węgla dla przemysłu spożywczego dostarczymy Ci w wybranej przez Ciebie ilości, w dogodnym dla Ciebie terminie. Dostarczamy na terenie Warszawy i województwa mazowieckiego!
Gaz do piwa - mazowieckie i Warszawa
Jaki gaz do piwa beczkowego? Każdy piwosz wie, że piwo musi być nasycone dwutlenkiem węgla. Delikatne musowanie i puszysta pianka w nasyconych dwutlenkiem węgla piwach dają lekki, orzeźwiający trunek. CO2 jest gazem wykorzystywanym do saturacji w procesie produkcji napojów – w procesie nasycania gaz jest rozpuszczany w piwie lub innym napoju w saturatorze, żeby uzyskać pożądany efekt musowania. Taki gaz musi być zgodny z wszystkimi wytycznymi i normami w zakresie produkcji żywności. Dwutlenek węgla miesza się pod ciśnieniem z wodą o ściśle określonej temperaturze. Kolejny etap to dodanie dodatkowych składników, takich jak substancja słodzące. W ten sposób powstaje każde piwo lub napój gazowany, jaki spożywamy w domach lub w barach i restauracjach.
Butle CO2 do piwa
Butle CO2 do piwa dla branży gastronomicznej są potrzebne do nalewania piwa. Butle z gazem do piwa są potrzebne w systemach nalewaków, czyli kranów, które są połączone wężami z beczką z piwem. Jak to działa? Gaz do piwa dostarczany z butli do beczki wywiera ciśnienie na płyn, dzięki czemu piwo można swobodnie wylać poprzez nalewak w barze. Nie jest potrzebna dodatkowa pompa - poprzez otwarcie nalewaka ciśnienie w beczce, butli i łączących je przewodach jest rozprężane, a dwutlenek węgla trafia z butli do beczki. W ten sposób piwo przepływa od beczki do kranu.
Interesuje Cię dostawa gazu do piwa w mazowieckim i w Warszawie? Zadzwoń do nas - ustalimy najlepszy termin i dostarczymy gaz do Ciebie.
Dlaczego butla z dwutlenkiem węgla do piwa jest tak potrzebna?
W procesie fermentacji w piwie wytwarza się dwutlenek węgla. To on odpowiada za orzeźwiający, musujący smak piwa. Kiedy CO2 ulatnia się w piwa, napój traci na smaku. Żeby uniknąć tego procesu, najlepiej zastosować właśnie butlę z CO2 w systemie kranowym. Tak, aby w całym obiegu panowało odpowiednie ciśnienie wsteczne. Po to właśnie stosuje się butlę z dwutlenkiem węgla do piwa. Gaz do piwa nie tylko umożliwia transportowanie trunku z beczki do kranu, ale też zapobiega ulatnianiu się dwutlenku węgla. W ten sposób gaz do piwa w butlach eliminuje ryzyko utraty intensywnego smaku napoju, nie dopuszczając do kontaktu piwa z tlenem (napój zachowuje niezmieniony smak aż do ostatniej kropli w beczce). Piwo ma lekką piankę po nalaniu do szklanek czy kufli, a Ty zawsze serwujesz gościom świeże piwo.
Jaką butlę zamówić do pubu?
Przeglądając oferty na dostawę gazu do piwa i napojów, widzisz różne rozmiary i średnice butli CO2 zależne od ilości napełnienia. Butelka 0,5 kilograma to około 150 litrów piwa. Zawory butelek pasują do wszystkich reduktorów ciśnienia stosowanych w gastronomii. Prawidłowe ciśnienie robocze podczas dozowania i nalewania piwa jest bardzo ważne - ciśnienie w butli jest o wiele wyższe, dlatego trzeba zastosować reduktor ciśnienia, który reguluje je do właściwego poziomu.
Duża zawartość dwutlenku węgla w piwie wymaga dużego przeciwciśnienia, dzięki czemu gaz nie uwalnia się z napoju. Podczas regulacji poziomu ciśnienia roboczego weź też pod uwagę czynniki, takie jak:
-
temperatura beczki (im niższa temperatura beczki piwa, tym mniejsze ciśnienie),
-
różnica w wysokości lufy i krany (większa różnica będzie się wiązała z większym ciśnieniem),
-
długość węża (im krótszy wąż, tym mniejsze ciśnienie do transportu napoju).
Zamów gaz do piwa - CO2, azot lub mieszaniny
W ofercie Norgaz znajdziesz nie tylko butle z dwutlenkiem węgla. W naszym asortymencie znajdują się też ciekły azot oraz mieszanki azotu z dwutlenkiem węgla. Jak wykorzystać gazy ochronne przy produkcji piwa? Kiedy piwo jest już po fermentacji, każdy jego kontakt z powietrzem obniża jego walory smakowe, stanowczo minimalizuje okres przydatności do wypicia i może prowadzić do zepsucia napoju. Aby zapobiec takim skutkom, w procesach produkcji piw stosuje się gazy ochronne, takie jak dwutlenek węgla, ale też azot lub mieszanki azotu z CO2.
Takie mieszanki ochronne (gazy osłonowe) w całym przemyśle piwowarskim wykorzystywane są przy rozlewaniu piwa do beczek czy też podczas wyszynku. Przed rozlaniem do beczek w beczce musimy zastąpić powietrze pod ciśnieniem obojętnym gazem lub ich mieszanką. W tym celu proponujemy nasze mieszanki CO2 i azotu jako gazów osłonowych do rozlewania piwa do beczek.
Szybka dostawa gazu do piwa w Warszawie i woj. mazowieckim
W naszej ofercie znajdziesz gazy do piwa i napojów dla gastronomii i przemysłu spożywczego w całym województwie mazowieckim. Dla Klientów z Warszawy i mazowieckiego dostarczamy dwutlenek węgla, azot i mieszanki azotu z dwutlenkiem węgla. Jesteś organizatorem imprezy masowej? Potrzebujesz dużej dostawy gazu do piwa w Warszawie lub okolicy? Dostarczymy Ci każdą ilość gazu w butlach - mamy własną rozlewnię gazu, dlatego żadne zamówienie nie jest dla nas wyzwaniem.
Gaz do pubu i foodtrucka
Dostarczamy też gaz do restauracji, pijalni piwa i obiektów mobilnej gastronomii:
-
restauracje,
-
puby,
-
foodtrucki i mobilne rowery gastronomiczne,
-
catering na eventach,
-
koncerty i imprezy masowe.
Eventy, imprezy masowe i koncerty to dziś coś więcej niż samo wydarzenie główne. Wszelkim wydarzeniom tego rodzaju towarzyszy zwykle duża porcja atrakcji, rozrywek i, rzecz jasna, doskonałego jedzenia w menu. Nie tylko wydarzenia muzyczne, ale wszelkie festiwale street food lub festiwale piwa to miejsce, w którym bez problemu można zjeść pysznego burgera z gazowego grilla lub wypić pyszne lane piwo.
Mobilna gastronomia wiąże się z ograniczeniami w postaci niewielkiej przestrzeni roboczej i (zazwyczaj) braku podłączenia do gazociągu. Każdy foodtruck i każde stoisko gastronomiczne na imprezie musi być wyposażony w lekką butlę gazową. Zaletą takiego rozwiązania jest niewielki rozmiar butli, mała waga, korzystna cena i prostota wymiany butli. Butla z gazem do foodtrucka jest wydajna, zajmuje mało miejsca i zapewnia pracownikom bezpieczne warunki pracy. Sprawdź wszystkie informacje o butlach z Nor-Gaz i zamów gaz do swojego punktu gastronomicznego.
Gaz do branży rozrywkowej i cateringu
Branża cateringowa to nie tylko wyśmienite jedzenie, ale też walka z czasem. Dania należy podgrzać, podobnie napoje serwowane na gorąco - liczy się każda minuta. Chcesz efektywnie wydawać dania na eventach plenerowych i nie tylko? Wygodna butla z gazem sprawi, że kwestię podgrzewania i przygotowania dań będziesz mieć z głowy. Dzięki ofercie Nor Gaz dla firm cateringowych możesz wyeliminować zmartwienie o źródło gazu na wydarzeniu. Sprawdź kategorie gazów w Nor Gaz i skorzystaj z oferty.
W przypadku branży rozrywkowej niezbędne bywają też dostawy helu - na przykład do pompowania balonów z helem. W Norgaz oferujemy bezbarwny, bezwonny hel z szybką dostawą na terenie województwa mazowieckiego na imprezy i eventy. Zamów butlę z gazem od zaufanego dostawcy gazu w Twojej okolicy. Działamy na terenie województwa mazowieckiego i Warszawy.