884804954
884804955
norgaz@norgaz.pl

Spożywczy dwutlenek węgla – zastosowanie
w branży spożywczej

Do przetwarzania żywności w przemyśle spożywczym wykorzystuje się wiele różnych związków. Jakie zastosowanie mają gazy spożywcze w branży spożywczej? Najczęściej stosowane gazy pomagają wydłużyć okres przydatności do spożycia, urozmaicić smak napojów i potraw lub zapobiec rozmnażaniu się bakterii. Spożywczy dwutlenek węgla to związek powszechnie stosowany w branży spożywczej. Jak można wykorzystać go w produkcji żywności?

Dwutlenek węgla spożywczy - napoje gazowane

Napoje gazowane to pierwsze, co przychodzi nam na myśl, kiedy zastanawiamy się nad zastosowaniem spożywczego CO2. Woda z dwutlenkiem węgla tworzy charakterystyczne bąbelki. Woda, owocowe napoje gazowane czy cola zyskują na dodatku dwutlenku węgla. CO2 podkreśla walory smakowe tych napojów, szczególnie przy podaniu na zimno, z dodatkiem lodu. W ostatnich latach hitem stały się też saturatory SodaStream, czyli sprzęt do gazowania wody. To ekologiczne, wygodne rozwiązanie, które umożliwia szybkie gazowanie zwykłej wody z kranu w zaciszu własnego domu. W celu napełniania nabojów SodaStream zapraszamy do Nor-Gaz!

Butle gazowe

Suchy lód do przechowywania i transportu żywności

Gazowanie napojów i wody to nie wszystko, do czego można wykorzystać dwutlenek węgla w przemyśle spożywczym. CO2 w postaci zmrożonej sprawdza się też doskonale w transporcie i przechowywaniu żywności.

Suchy lód to dwutlenek węgla w postaci stałej. Wytwarzanie suchego lodu następuje poprzez rozprężanie ciekłego dwutlenku węgla pod wysokim ciśnieniem. Dwutlenek węgla w takiej formie sprawdza się do chłodzenia i mrożenia produktów spożywczych wrażliwych na działanie temperatury. Doskonale spełnia swoje zadanie jako zabezpieczenie mięsa czy nabiału podczas transportu i magazynowania towaru. Jakie zalety ma to rozwiązanie?

  • CO2 nie przechodzi w stan płynny, nie pozostawia więc wody w ciężarówkach i magazynach.
  • Chroni produkty spożywcze przed działaniem bakterii i drobnoustrojów.
  • Zapobiega zepsuciu jedzenia i powstawaniu pleśni.

Z właściwości suchego lodu chętnie korzystają producenci żywności, firmy transportowe, podmioty gastronomiczne (oferowany jako gaz do gastronomii), ale też firmy cateringowe i właściciele sklepów wielkopowierzchniowych.

Co ciekawe, suchy lód jest też chętnie wykorzystywany do wykonywania efektownych drinków „z dymkiem”.

Butle gazowe

Dwutlenek węgla w browarnictwie

Dwutlenek węgla jest wykorzystywany na wielu etapach produkcji piwa. CO2 zapewnia delikatny efekt musowania i lekką piankę na napoju. Jest wstrzykiwany do napoju (proces karbonatacji). Gaz jest też wykorzystywany do utrzymania podwyższonego ciśnienia w zbiornikach z piwem. Służy również do ochrony piw przed zanieczyszczeniami w trakcie transportu czy pakowania.

CO2 jest najczęściej wykorzystywanym gazem w przemyśle browarniczym, ale też winiarskim. Dwutlenek węgla jest dodawany do wina w specjalnych saturatorach. Tak otrzymuje się wino musowane o znacznym stopniu nasycenia dwutlenkiem węgla. W klasycznych winach CO2 powstaje naturalnie w procesie fermentacji. Może też być dodawany sztucznie.

CO2 a pakowanie w atmosferze modyfikowanej

MAP (Modified Atmosphere Packaging) to metoda pakowania, która polega na usunięciu z opakowania powietrza i zaaplikowaniu specjalnie skomponowanej mieszanki gazów. Metoda MAP ma za zadanie przedłużyć świeżość produktów spożywczych. Oznacza to nie tylko wydłużenia okresu przydatności do spożycia, ale też zachowanie właściwości produktów na dłużej. W metodzie MAP stosuje się 3 gazy:

  • tlen,
  • dwutlenek węgla,

Jakie zadanie ma w tym wszystkim CO2? Dwutlenek węgla obniża pH i hamuje rozwój bakterii tlenowych oraz pleśni. Dodatek 20-50% dwutlenku węgla pozwala przedłużyć świeżość mięsa, ryb, owoców morza, drobiu i wędlin z kilku dni do kilku tygodni.

Im wyższa zawartość CO2, tym dłuższy otrzymany okres przechowywania. Gaz ten wykorzystuje się też w procesie pakowania takich produktów, jak:

  • owoce i warzywa,
  • sery,
  • gotowe dania i kanapki,
  • ciasta,
  • pieczywo,

CO2 spożywczy a techniczny - czym się różnią?

Czym różnią się gazy techniczne od spożywczych? W przypadku dwutlenku węgla różnice zaczynają się już na etapie produkcji, a potem też napełniania butli. Techniczny CO2 jest też zwykle dostępny w większych, trudniejszych w transporcie butlach. Gazy techniczne znajdują zastosowanie w przemyśle szklarskim, w obróbce metali, medycynie, metalurgii, spawalnictwie czy chemii. Gaz spożywczy to z kolei gaz przeznaczony ściśle do użytku w branży spożywczej.

Dostawa spożywczego CO2 Warszawa

Zależy Ci na dostawie spożywczego dwutlenku węgla w okolicach Warszawy? W NOR-GAZ dysponujemy własną rozlewnią CO2. Klientom indywidualnym i firmowym oferujemy nabijanie butli CO2 do celów spożywczych. Dostarczamy też gaz pod wskazany przez Ciebie adres. Jak zamówić dostawę w NOR-GAZ? Zadzwoń do nas pod numer telefonu 884804954 lub 884804955 i dowiedz się więcej.